Вестник БФУ им. И. Канта

Текущий выпуск

Назад к списку Скачать статью

Повышение синтеза вторичных метаболитов в культуре бородатых корней Hyssopus officinalis L

Страницы / Pages
98-107

Аннотация

Проведена оценка влияния аминокислот (фенилаланина и тирозина) на рост и содержание биологически активных веществ в культуре бородатых корней Hyssopys officinalis. Исследование влияния аминокислот на прирост сырой биомассы бородатых корней H. officinalis показало, что при внесении в питательную среду фенилаланина и тирозина в концентрации 1 мкМ наблюдался максимальный прирост биомассы. Содержание биологически активных веществ в бородатых корнях H. Officinalis, таких как фенольные соединения, флавоноиды, гидроксикоричные кислоты, и антиоксидантная активность экстрактов были выше при внесении в питательную среду тирозина по сравнению с добавками фенилаланина.

Abstract

The research evaluates the effect of amino acids (phenylalanine and tyrosine) on the growth and content of biologically active substances in the culture of bearded roots of Hyssopys officinalis. The study of the effect of amino acids on the growth of raw biomass of bearded roots of H. officinalis showed that when phenylalanine and tyrosine were introduced into the nutrient medium at a concentration of 1 μM, the maximum increase in biomass was observed. The content of biologically active substances in the bearded roots of H. officinalis, such as phenolic compounds, flavonoids, hydroxycinnamic acids and the antioxidant activity of extracts, were higher when tyrosine was introduced into the nutrient medium compared with phenylalanine supplements.

Список литературы

  1. Judžentienė A. Essential Oils in Food Preservation, Flavor and Safety. Vilnius, 2015. Vol. 53. P. 471—479.
  2. Tahir M., Khushtar M., Fahad M. et al. Phytochemistry and pharmacological profile of traditionally used medicinal plant Hyssop (Hyssopus officinalis L.) // Applied Pharmaceutical Science. 2018. P. 132—140.
  3. Sayyahi J., Mobaiyen H., Jafari B., Jafari-Sales A. Antibacterial effects of methanolic extracts of Reum ribes L. and Hyssopus officinalis on some standard pathogenic bacteria // Jorjani Biomedicine Journal. 2019. Vol. 7 (3). P. 35—44.
  4. Zayova E., Geneva M., Stancheva I. Evaluation of the antioxidant potential of in vitro propagated hyssop (Hyssopus officinalis L.) with different plant growth regulators // Medicinal Plants. 2018. Vol. 10, № 4. P. 295—304.
  5. Roy A. Hairy Root Culture an Alternative for Bioactive Compound Production from Medicinal Plants // Current pharmaceutical biotechnology. 2021. Vol. 22, № 1. P. 136—149.
  6. Gamborg O. L., Miller R. A., Ojima K. Nutrient requirements of suspension cultures of soybean root cells // Experimental Cell Research. 1968. Vol. 50. P. 151—158.
  7. Bálványos I., Szõke É., Kursinszki L. The influence of amino acids on the lobeline production of Lobelia inflata L. hairy root cultures // Plant growth regulation. 2002. Vol. 36, № 3. P. 241—244.
  8. Padhi E. M. T., Liu R., Hernandez M., Tsao R., Ramdath D. D. Total polyphenol content, carotenoid, tocopherol and fatty acid composition of commonly consumed Canadian pulses and their contribution to antioxidant activity // Journal of Functional Foods. 2017. Vol. 38. P. 602—611.
  9. Feduraev P., Skrypnik L., Nebreeva S. et al. Variability of Phenolic Compound Accumulation and Antioxidant Activity in Wild Plants of Some Rumex Species (Polygonaceae) //Antioxidants. 2022. Vol. 11, № 2. P. 311. https://doi.org/10.3390/antiox11020311.
  10. Štefan M. B., Rodríguez J. V., Blažeković B. еt al. Total hydroxycinnamic acids assay: Prevalidation and application on Lamiaceae species // Food Analytical Methods. 2014. Vol. 7, № 2. P. 326—336.
  1. ФС.2.5.0033.15. Полыни горькой трава. URL: https://pharmacopoeia.ru/fs-2-5-0033-15-polyni-gorkoj-trava/ (дата обращения: 10.10.2021).
  2. Скрыпник Л., Новикова А. Моделирование и оптимизация процесса получения обогащенных антиоксидантами экстрактов из отходов переработки яблок на основе неионогенных эмульгаторов // Актуальная биотехнология. 2020. № 3. С. 634—637.
  3. Demirci T., Çelikkol Akçay U., Göktürk Baydar N. Effects of 24-epibrassinolide and l-phenylalanine on growth and caffeic acid derivative production in hairy root culture of Echinacea purpurea L. Moench // Acta Physiologiae Plantarum. 2020. Vol. 42, № 4. P. 1—11.
  4. Syklowska-Baranek K., Pietrosiuk A., Kokoszka A., Furmanowa M. Enhancement of taxane production in hairy root culture of Taxus x media var. Hicksii //Journal of plant physiology. 2009. Vol. 166, № 17. P. 1950—1954.
  5. Murakami Y., Omoto T., Asai I. et al. Rosmarinic acid and related phenolics in transformed root cultures of Hyssopus officinalis // Plant cell, tissue and organ culture. 1998. Vol. 53, № 1. P. 75—78.
  1. Soheilikhah Z., Modarresi M., Karimi N., Movafeghi A. Qualitative and quantitative analysis of diosmin content of hyssop (Hyssopus officinalis) in response to salinity stress // Heliyon. 2021. Vol. 7, № 10. P. e08228.
  2. Sharifi-Rad J., Quispe C., Kumar M. et al. Hyssopus Essential Oil: An Update of Its Phytochemistry, Biological Activities, and Safety Profile // Oxidative Medicine and Cellular Longevity. 2022. Vol. 2022. https://doi.org/10.1155/2022/8442734.