Он-лайн обучение в сотрудничестве
- Страницы / Pages
- 100-106
Аннотация
На основе анализа англоязычных научных источников прослеживаются теоретические предпосылки становления он-лайн обучения. Рассматривается модель открытия знания и модель управляемого открытия знания. Учебное он-лайн сотрудничество представляется как синтез подходов: ориентированный на учащемся, конструктивистский и коммуникативный.
Список литературы
1.
2. Barab S. A., Hay K. E., Duffy T. M. Grounded constructions and how technology can help // Tech Trends. 1998. Vol. 43, N 2. P. 15—23.
3. Bonk C. J., Wisher R. A., Lee J.-Y. Moderating learner-centered e-learning: problems and solutions, benefits and implications // Online collaborative learning: theory and practice. Hershey: Information Science Publishing. 2004. P. 54—85.
4. Darabi A. A., Sikorski E. G.,
5. De Smet M., Van Keer H., Valcke M. Blending asynchronous discussion groups and peer tutoring in higher education: An exploratory study of online peer tutoring behaviour // Computers and Education. 2008. N 50. P. 207—223.
6. Duffy T. Strategic teaching framework: An instructional model for a constructivist learning environment // In Dills C. and Romiszowski A. (ed.) Instructional development state of the art. Vol. 3: Paradigms.
7. Jonassen D. H., Peck K. L., Wilson B. G. Learning WITH technology: a constructivist perspective.
8. Laurillard D. Rethinking university teaching: a framework for the effective use of educational technology.
9. Perkins D. Technology meets constructivism: Do they make a marriage? // Educational Technology. 1993. N 31. P. 18—23.
10. Salmon G. A model for CMC in education and training // E-moderating. The key to teaching and learning online.
11. Schulze M. Textana — text production in a hypertext environment // Computer assisted language learning. 1997. Vol. 10, N 1. P. 71—82.
12. Wen M. L., Tsai C.-C., Lin H.-M., Chuang S.-C. Cognitive-metacognitive and content-technical aspects of constructivist Internet-based learning environments: a LISREL analysis // Computers and Education. 2004. N 43. P. 237—248.
13. Wurst