IKBFU's Vestnik

2010 Issue №7

Back to the list Download an article

The assessment of the antioxidative status of plants of different ecological groups growing on the Curonian spit

Pages
77-83

Abstract

This article analyses the endogenous level of antioxidants in the plants growing on the Curonian spit. The authors distinguished two groups of plants with the highest content of anthocyans and the water-soluble antioxidants in plant tissues and determined a positive correlation dependency between the anthocyan content and the level of carotenoids and a negative correlation dependency between the anthocyans and АОА content in the leaves of plants under consideration regardless of environmental conditions.

Reference

1. Хавинсон В. Х., Баринов В. А., Арутюнян А. В., Малинин В. В. Свободноради­кальное окисление и старение. СПб., 2003.

2. Roginsky V., Lissi E. A. Review of methods to determine chain-breaking anti­oxidant activity in food // Food Chem. 2005. Vol. 92. P. 235—254.

3. Lucrecia L., Chaillou L., Nazareno M. A. New method to determine antioxidant activity of polyphenols // J. Agric. Food Chem. 2006. Vol. 54. P. 8397—8402.

4. Яшин А. Я. Инжекционно-проточная система с амперометрическим детек­тором для селективного определения антиоксидантов в пищевых продуктах и напитках // Рос. хим. журн. (журн. Рос. хим. об-ва им. Д. И. Менделеева). 2008. Т. 52, № 2. С. 130—135.

5. Ehlenfeldt M. K., Prior R. L. Oxygen radical absorbance capacity (ORAC) and phenolic and anthocyanin concentrations in fruit and leaf tissues of highbush blue­berry // Journal of Agricultural and Food Chemistry. 2001. Vol. 49. P. 2222—2227.

6. Яшин А. Я., Яшин Я. И. Новый прибор для определения антиоксидантной активности пищевых продуктов, биологически активных добавок, раститель­ных лекарственных экстрактов и напитков // Приборы и автоматизация. 2004. № 11. С. 45—48.

7. Чупахина Г. Н., Масленников П. В. Методы анализа витаминов: Практикум. Калининград, 2004.