IKBFU's Vestnik

2014 Issue №1

Back to the list Download an article

The accumulation of heavy metals by wild mushrooms in the Kaliningrad region

Pages
78-85

Abstract

This article considers the heavy metal accumulation capacity of wild mushroomson on the basis of calculating the concentration and biological uptake coefficients. An analysis of these data shows that some mushroom species have a high selective capacity for cadmium (B. edulis) and zinc accumulation (R. decolorans) independent of the concentration of these elements in the substrate. A higher concentration of heavy metals was detected in the Russulaceae picked on the Sambia peninsula in comparison to similar species of the Polessk forest.

Reference

1. Горбунова И. А. Тяжелые металлы и радионуклиды в плодовых телах макромицетов // Сибирский экологический журнал. 1999. № 3. C. 277—280.
2. Цветнова О. Б., Шатрова Н. М., Щеглов A. M. Накопление радионуклидов и тяжелых металлов грибным комплексом лесных экосистем: науч. тр. Ин-та ядерных исследований. Киев, 2001. № 3. С. 171—176.
3. Щеглова А. И., Цветновой О. Б. Грибы — биоиндикаторы техногенного загрязнения // Природа. 2002. № 11. C. 39—46.
4. Cocchi L., Vescovi L., Petrini L. E. et al. Heavy metals in edible mushrooms in Italy// Food Chemistry. 2006. № 98. P. 277—284.
5. Isildak O., Turkekul I., Elmastas M. et al. Analysis of heavy metals in some wild-grown edible mushrooms from the middle black sea region, Turkey //Food Chemistry. 2004. № 86. P. 547—552.
6. Rudawska M., Leski T. Macro- and microelement contents in fruiting bodies of wild mushrooms from the Notecka forest in west-central Poland // Food Chemistry.2005. № 92. P. 499—506.
7. Бакайтис В. И., Басалаева С. Н. Содержание макро- и микроэлементов в дикорастущих грибах Новосибирской области // Техника и технология пищевых производств. 2009. № 2. C. 73—76.
8. Sarikurkcu C., Copur M., Yildiz D. et al. Metal concentration of wild edible mushrooms in Soguksu National Park in Turkey // Food Chemistry. 2011. № 128.P. 731—734.
9. Barcan V. Sh., Kovnatsky E. F., Smetannikova M. S. Berries and Edible Mushrooms in an Area Affected by Smelter Emissions // Water, Air, & Soil Pollution.1998. Vol. 103. P. 173—195.
10. Ouzouni Paraskevi K., Petridis D., Koller W.-D. et al. Nutritional value and metal content of wild edible mushrooms collected from West Macedonia and Epirus, Greece // Food Chemistry. 2009. № 115. P. 1575—1580.
11. Mendil Durali, Uluözlü Özgür Doğan, Tüzen M. et al. Trace metal levels in mushroom samples from Ordu, Turkey // Food Chemistry. 2005. № 91. P. 463—467.
12. Поддубный А. В., Христофорова Н. К., Ковековдова Л. Т. Макромицеты как индикаторы загрязнения среды тяжелыми металлами // Микология и фитопатология. 1998. Т. 32, вып. 6. С. 47—51.
13. Отмахов В. И., Петрова Е. В., Пушкарева Т. Н. и др. Атомно-эмиссионная методика анализа грибов на содержание тяжелых металлов и использование ее для целей экомониторинга // Известия Томского политехнического университета. 2004. Т. 307, № 6. С. 44—48.
14. Попова М. Г. Способность дикорастущих съедобных грибов Центральной Якутии аккумулировать тяжелые металлы // Наука и образование. 2011. № 4.C. 75—77.
15. Отнюкова Т. Н., Жижаев А. М., Кутафьева Н. П. et al. Макромицеты как биоиндикаторы загрязнения окружающей среды территории г. Красноярска и его окрестностей // Вестник КрасГАУ. 2012. № 11. C. 101—112.
16. Garcia M. A., Alonso J., Melgar M. J. Bioconcentration of chromium in edible mushrooms: Influence of environmental and genetic factors // Food and Chemical Toxicology. 2013. № 58. P. 249—254.
17. Kalac P. Trace element contents in European species of wild growing edible mushrooms: A review for the period 2000—2009 // Food Chemistry. 2010.№ 122. P. 2—15.