IKBFU's Vestnik

2012 Issue №1

Back to the list Download an article

Comparison of the methods of total antioxidant activity analysis

Pages
69-74

Abstract

Five varieties of apples from the Baltic region were studied by means of two different analytical methods. The results of experiment demonstrate that the values of total antioxidant activity obtained through spectrophotometric and amperometric methods are comparable. The authors determined the relation between the total content of ascorbic acid and phenolic compounds in apples, pulp, and juice of the variety.

Reference

1. Зюзина А. В., Макарова Н. В. Восстановительный потенциал яблок // Качество продукции, технологий и образования : матер. V Всерос. науч.-практ.конф. Магнитогорск, 2010.
2. Саламатов А. А. Разработка комплексной технологии биологически активных веществ из шрота яблок и лекарственных форм на их основе : дис. …канд. фармацевт. наук. Курск, 2009.
3. Яшин Я. И., Рыжнев В. Ю., Яшин А. Я., Черноусова Н. И. Природные антиоксиданты. Содержание в пищевых продуктах и их влияние на здоровье и старение человека. М., 2009.
4. Tõnutare T., Moor U., Mölder K., Põldma P. Fruit composition of organically and conventionally cultivated strawberry ‘Polka’ //  Agronomy research. 2009. № 7.P. 755—760.
5. Банташ В. Г. Формирование пектинового и фенольного комплексов яблок в условиях интенсивной культуры и обработки кальцием в связи с качеством плодов : дис. … канд. биол. наук. Кишинёв, 1984.