The humanities and social science

2020 Issue №1

Back to the list Download the article

The development of dairy farming: forecasts and trends

Pages
30-42

Abstract

During the period of implementation of the policy of import substitution in Russia, the level of production of basic agricultural products is gradually approaching the rational rate of their consumption. The biggest gap in provid­ing the population with basic food remains in the production of milk. Only 71.0 % of the recommended norm of dairy produce is consumed. At the same time, in 2017, the level of self-sufficiency of Russia with this type of food was 84.0 % (against 90.0 % indicated in the Doctrine), due to a steady decline in the number of cows. Consequently, there was a drop in milk production. The main reason for the crisis in the dairy cattle industry is low investment at­tractiveness of the industry, poor breed composition of the herd, a long pay­back period, and poor provision of balanced feed. The production of commer­cial crops is more profitable compared with the production of milk. The aim of this research is to substantiate conceptual and methodological approaches and tools for forecasting the development of dairy cattle breeding in Russia during the implementation of the policy of import substitution. The methodical basis of research is a set of methods of economic and mathematical modeling, in­cluding scenarios and their quantitative justification. Special attention is paid to the method of extrapolation modeling linear and nonlinear trends. The method of trend modeling has been supplemented by the method of expert as­sessment. The empirical basis of the forecast calculations was the assessment of trends in the development of agricultural producers during 2004—2017.

Reference

1. Poluskina T. M. Modern Russia agrarian polity in the context of globalization // World of Scientific Discoveries. 2013. Ser. B, 1. Р. 105—119.

2. Ворожейкина Т. Угрозы продовольственной безопасности: будет ли в Рос­сии молоко? // Экономика сельского хозяйства России. 2018. № 3. С. 43—47.

3. Голубев А. В., Голубева А. А., Смоленинова Н. А. Вызовы и перспективы разви­тия агропродовольственного комплекса России // Экономика сельскохозяй­ственных и перерабатывающих предприятий. 2018. № 8. С. 12—19.

4. Боговиз А. В., Рагулина Ю. В., Шкодинский С. В., Бабешин М. А. Факторы обес­печения продовольственной безопасности // Экономика сельского хозяйства России. 2017. № 2. С. 2—7.

5. Совершенствование прогнозирования развития регионального АПК на ос­нове методов экономико-математического моделирования : монография / под ред. А. Н. Тарасова, В. Л. Дунаева. Ростов н/Д, 2006.

6. Печеневский В. Ф., Снегирев О. И. Прогнозирование размещения производ­ства продукции скотоводства в регионе // Экономика сельскохозяйственных и перерабатывающих предприятий. 2018. № 11. С. 43—47.

7. Холодова М. А., Холодов О. А. Обоснование прогнозных сценариев развития мясопродуктового подкомплекса АПК региона : монография. Персиановский, 2009.

8. Федеральная служба государственной статистики Российской Федерации : [офиц. сайт]. URL: http://www.gks.ru (дата обращения: 18.11.2019).

9. Минаков И. А., Сытова А. Ю. Роль регионального АПК в формировании продовольственной безопасности страны // Экономика сельскохозяйственных и перерабатывающих предприятий. 2018. № 7. С. 28—31.

10. Сельское хозяйство Юга России: тенденции, прогнозы развития : моно­графия / А. Н. Тарасов, О. В. Исаева, М. А. Холодова [и др.]. Азов, 2018.

11. Голубев А. В. Новые тенденции развития аграрной экономики России // Эко­номика сельскохозяйственных и перерабатывающих предприятий. 2017. № 3. С. 8—12.

12. Ушачев И., Маслова В., Чекалин В. Экономические проблемы импортоза­ме­щения в условиях научно-технологического развития АПК России // АПК: экономика, управление. 2017. № 11. С. 4—11.

13. Колпакова Е. А., Попова С. А. Оценка продовольственного самообеспече­ния региона (на примере Волгоградской области) // Концепт : науч.-метод. электрон. журнал. 2015. Т. 13. С. 936—940.

14. Об утверждении рекомендаций по рациональным нормам потребления пищевых продуктов, отвечающих современным требованиям здорового пита­ния [Электрон. ресурс] : приказ Министерства здравоохранения РФ от 19 авгу­ста 2016 г. № 614. Доступ из справ.-правовой системы «Гарант».

15. Предположительная численность населения РФ до 2035 г. : стат. бюлле­тень. М., 2018. URL: http://www.gks.ru (дата обращения: 06.02.2019).